Glosar termeni

A
ADI Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara
Aluminiu

Numerotarea: 41

ANANP Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate
ANPM Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
ANRSC Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice
Altele PC/Acrilic/ABS/Plastic amestecat/Poliester si fibre de poliester (PBT, PCTA, PCTG,PETG), Nylon si fibre de Nylon (PA 6, 6.6,11, 12, 6.10, 6.12)/Poliuretan

Proprietati material

Depinde de material sau combinatia de materiale.

Aplicatiile produsului

Butelii (sticle) reutilizabile de apa de trei sau de cinci galoane (suc de lamaie si ketchup).

Produse cu continut de material reciclat

Butelii (sticle, flacoane), aplicatii plastic- lemn.
Observatii:
Indicatiile acestor simboluri se folosesc atunci cand se utilizeaza un alt tip de material; diferit fata de cele 6 tipuri prezentate mai sus, sau este realizat din mai multe materiale prezentate mai sus (sau este folosit intr-o combinatie de straturi de materiale).

B
B&A baterii si acumulatori
D
DBA deseuri provenite de la baterii si acumulatori
DEEE Deseuri de echipamente electrice si electronice
DMB Deseuri municipale biodegradabile
DMS Deseuri municipale solide
E
EEE echipamente electrice si electronice
F
FE Otel

Numerotarea: 40

FOR Lemn

Numerotarea: 50

FOR Pluta

Numerotarea: 51

G
GL Sticla incolora

Numerotarea: 70

GL Sticla verde

Numerotarea: 71

GL Sticla bruna

Numerotarea: 72

H
HDPE Polietilena de mare (inalta) densitate

Proprietati material

Proprietati bune de bariera pentru umiditate, rigiditate, rezistenta, durabilitate, rezistenta la chimicale, permeabil la gaz, usor de procesat si usor de format (prelucrat).

Aplicatiile produsului

Butelii (sticle) de lapte, de apa, de suc, de cosmetice, de sampon, de detergent lichid pentru vesela si pentru lenjerie, inalbitor, recipiente iaurt si margarina, cutii de cereale, de carne, navete, pungi, saci si sacose.

Produse cu continut de material reciclat

Butelii (sticle) de detergent lichid pentru vesela si pentru lenjerie, sampon, ulei de motor; tevi, cosuri, navete, ghivece de flori, margini (borduri) de gradina, folie si placi, lazi de gunoi (reciclare), mobilier din plastic (scaune, banci), casute pentru caini, produse lumber (compozit plastic+lemn), dale, masa picnic, cutie postala, garduri, containere, lazi pentru compost, granule.

L
LDPE Polietilena de mica (joasa) densitate

Proprietati material

Usor de procesat, rezistent, durabil, flexibil, usor de lipit (la cald), bariera pentru umezeala.

Aplicatiile produsului

Pungi (sacose) alimentare pentru paine si pentru produse congelate, pungi (sacose) pentru lazi/cutii haine, butelii (sticle, flacoane) comprimate pentru miere, mustar. De asemenea, este folosita pentru producerea capacelor flexibile si in aplicatii cu fire si cu cabluri electrice. Fibre, covoare, mobilier, caserole si tavi pentru alimente, tevi si canalizari (rigole).

Produse cu continut de material reciclat

Invelitori de transport, cutii de gunoi, dale, mobilier, folie si placi, containere compost, articole plastic-lemn (cherestea gard, etc.).

M
MMAP Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor
O
OIREP Organizatia de implementare a obligatiilor privind raspunderea extinsa a producatorului
OTR Organizatia de Transfer de Responsabilitate (PRO)
P
PAP Carton ondulat

Numerotarea: 20

PAP Carton neondulat

Numerotarea: 21

PAP Hartie

Numerotarea: 22

PAYT Schema “Platesti pentru cat arunci”
PET/PETE/PETP Polietilen tereftalat

Proprietati material

Claritate (transparenta), rezistent, durabil, solid, bariera pentru gaz si umiditate, retine carbonatarea, rezistent la caldura.

Aplicatiile produsului

Ambalaje: preforme butelii (sticle) de apa plata si de bauturi necarbonatate. Butelii (sticle) plastic bauturi non-alcoolice, apa, suc, bere, sifon (apa carbogazoasa), sos picant si ulei. Borcane unt de arahide, muraturi, jeleu si gem (dulceata). Film (folie) si tavi pentru alimente preparate la cuptor, curele (benzi, chingi) de legat si containere alimentare sau nealimentare. Se foloseste la: borcane (flacoane) rigide cosmetice, containere microunde, folii rigide transparente (pentru termoformare ulterioara);
- industria electrotehnica si electronica: miezuri pentru bobine de transformator, stechere, carcase redresor, fise pentru conductori, comutatoare, piese pentru taste de telefoane sau calculatoare, prize, suporturi (socluri) componente electronice;
- aplicatii casnice diverse;
- industria de automobile (capace de distributie, carcase, bobine, manivele,ferestre etc.);
- piese cu destinatie diversa (bucse si role de alunecare, roti dintate, piese pentru pompe de vid etc;
- benzi magnetice, filme fotografice etc.

Produse cu continut de material reciclat

Fibre, saci pentru pastrare si pentru transport imbracaminte, folie si placi, containere pentru alimente si pentru bauturi, covoare, curele (benzi, chingi) de legat, lana tocita, butelii (sticle, flacoane), jachete scamosate, folie pentru retentia solului, filtre.
Observatii: Pentru reciclarea containerelor din PET:
- spalati si aplatizati. Puteti lasa etichetele, insa nu lasati capacele (sigiliile de la capace);
- nu puneti sticle de produse petroliere (ex.: ulei de motor), de pesticide sau de ierbicide.

PMC Plastic, metal si cutii de carton pentru bauturi (se refera la containere sau cutii din carton)
POSM Programul Operational Sectorial - Mediu
PP Polipropilena

Proprietati material

Rezistent, durabil, rezistent la caldura, la chimicale, la grasimi (unsori) si la ulei si la bariera de umezeal[. Punctul ridicat de topire face ca produsele sa fie rezistente pentru umplerea cu lichide calde.

Aplicatiile produsului

Butelii (sticle, flacoane) pentru ketchup, containere de iaurt si de margarina/unt, tuburi, flacoane de medicamente, aplicatii textile cum ar fi: covoare, sfoara, snur, franghie (funie, corzi), navete rigide si componente auto.

Produse cu continut de material reciclat

Carcase baterii auto, semnalizari de lumina, cabluri pentru baterie, perii maturi, stergatoare gheata, palnie ulei, rastel pentru biciclete, greble, benzi de legat, granule, placi, tavi.

PS Polistiren

Proprietati material

Versatil, izolator, prezinta claritate (transparenta), usor de format, punct de topire relativ scazut.

Aplicatiile produsului

Ambalaje de protectie, containere, capace, pahare, sticle (butelii, flacoane) si tavi, carcase CD-uri, aplicatii de servire a alimentelor, tavi de expunere a carnii, cartoane de oua, flacoane aspirina, pahare, castroane, cutite.

Produse cu continut de material reciclat

Termometre, comutatoare lumina, izolatii termice, cartoane de oua, orificii de ventilatie, tavi, rigle, rame, ambalaje, farfurii (castroane), pahare expandate, ustensile (unelte) diverse.

PVC Policlorura de vinil

Proprietati material

Versatilitate, claritate (transparenta), usor de amestecat, rezistenta, durabilitate, rezistent la grasimi, la ulei si la chimicale, caracteristici de curgere si proprietati electrice stabile.

Aplicatiile produsului

Ambalaje transparente alimentare si nealimentare, tuburi de medicamente, izolatii fire si cabluri, folie si placi, produse din industria constructiilor precum: tevi, fitinguri, aparatori, dale, benzi transportoare si ferestre; butelii (sticle, flacoane), pungi pentru sange, produse din piele sintetica.

Produse cu continut de material reciclat

Ambalaje, legatura pentru foi detasabile (sina plastic indosariere), pardoseli, panouri (casete), lambriuri, rigole, flaps noroi, folie si placi, dale si rogojini, stergatoare de picioare, dusumea elastica, tava (suport) casete si CD-uri, cutii electrice, izolatii cabluri, semnale de trafic, furtun de gradina, liziera mobila pentru casa, butelii (sticle, flacoane) pentru detergent, dale, tigle, articole instalatii (tevi, fitinguri), denivelari pentru viteza, capace (canale) pentru drumuri de acces industriale.

R
REP Raspunderea Extinsa a Producatorului (EPR)
S
SIM sistem integrat de mediu
SMID Sistemul de Management Integrat al Deseurilor
SNGD Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor
T
TEX Bumbac

Numerotarea: 60

TEX Luta

Numerotarea: 61

U
UAT Unitate administrativ-teritoriala