Romania nu si-a respectat angajamentele fata de Uniunea Europeana, luate pentru colectarea gunoaielor.
Pana in acest moment, statul roman ar fi trebuit sa ajunga la un nivel de reciclare de 50% din deseurile care pot fi refolosite. Ori, tara noastra abia prelucreaza de trei ori mai putin. Lipsa de educatie ecologica si neimplicarea autoritatilor au transformat colectarea selectiva intr-un dezastru. „Inspectorul Pro” va arata de ce suntem codasii Europei si la gunoaie.
Stiti cat recicleaza statul roman? Doar 14% din cantitatea totala de deseuri care ar putea fi refolosita, iar in Bucuresti procentul este si mai rusinos: maximum 9%. Echipa de la „Inspectorul Pro” s-a pus in pielea oamenilor care vor sa schimbe sistemul si s-a lovit de mentalitatea autoritatilor care nu vor sa schimbe nimic.
Pantelimon, ora 7 si 30 de minute, intr-o dimineata de luni. Locuitorii unei strazi isi scot tomberoanele cu deseuri in strada.
Ne-am oprit in fata unei porti unde am gasit doua tomberoane: unul cu deseuri reciclabile si cealalalt cu deseuri menajere. Masina care a venit le-a luat impreuna.
Reporter: „Am vazut ca ati luat si gunoiul reciclabil si cel menajer si l-ati pus impreuna. De ce se procedeaza asa?”
Gunoier: „Nu. Ce e in tomberon, normal trebuie sa bage gunoi menajer si restul se dau saci ecologici.”
Reporter: „Oamenii de pe strada spun ca nu primesc saci ecologici.”
Gunoier: „Asta nu-i problema mea. E treaba firmei.”
Conform contractului de salubrizare, fiecare locuitor din oras ar trebui sa primeasca saptamanal cate un sac galben pentru carton si plastic.
Deocamdata, sacii ajung doar la 60% dintre localnici. Acolo unde nu exista, oamenii improvizeaza. Unii si-au cumparat tomberoane speciale. Altii folosesc sacii menajeri obisnuiti. Imaginile noastre demonstreaza ca angajatii firmei de salubritate ignora cu desavarsire efortul oamenilor si arunca deseurile la gramada.
Reporter: „Nu ati vazut ca acest tomberon era plin de peturi de plastic?”
Gunoier: „Nu putem sa stam sa cautam la fiecare sa controlam.”
Reporter: „Se vedea, era doar plastic.”
Gunoier: „Ce e in pubela luam.”
Echipa de la „Inspectorul Pro” a cautat raspunsuri direct la sursa. Iata cum comenteaza firma de salubrizare din oras.
Reporter: „De ce nu se pot recicla si aceste materiale care sunt scoase separat in fata caselor?”
Dragos Damache, firma reciclare: „Pai se face dupa un program stabilit.
Reporter: „Da, dar ia tot. Nu-i sac galben. Dar nu putem sa gandim un pic?”
Dragos Damache: „Gandim si o sa facem ceva in sensul asta. La persoanele care scot separat, o sa informam si echipajele sa adune si acesti saci.”
Raspunzator pentru modul dezastruos in care se colecteaza deseurile in Pantelimon este primarul orasului. Marian Ivan ar fi trebuit sa stie ca firma de salubritate cu care a semnat contractul nu-si face treaba si ar fi trebuit sa ia masuri.
Lipsa de educatie ecologica si neimplicare a statului au transformat colectarea selectiva intr-un dezastru in intreaga tara. Desi ar trebui sa reciclam 50% din cantitatea totala de gunoi, care poate fi refolosit, noi de abia recuperam de trei ori mai putin. Iata ce spun ong-urile.
Gabriela, program RECICLETA: „Tot ce consumam, de obicei 80 – 90 la suta, ajunge la groapa de gunoi sau si din pacate in mediul natural.”
In Bucuresti, de exemplu, studiile arata ca 33 % din gunoi ar putea fi reciclat. Dar cum legislatia europeana ne cere sa valorificam jumatate din aceasta cantitate, inseamna ca 16,5 procente ar trebui neaparat refolosite, ori Capitala nu-si atinge tinta.
Reprezentantii Sectorului 3 au refuzat dialogul si au spus ca vor transmite cifrele institutiilor abilitate. Tot de un refuz ne-am lovit si la sectorul 5.
Ca sa ne aliniem cu adevarat normelor europene, fiecare om ar trebui sa aiba in casa doua tomberoane. Unul pentru fractia umeda, iar altul pentru fractia uscata, adica materiale reciclabile. Compania de salubritate ar trebui sa ridice gunoiul cu doua masini diferite. Gunoiul revalorificat ar trebui sa ajunga mai intai in companiile de colectare selectiva si abia apoi in fabricile de reciclare. Acestea sunt, insa, putine si ne asteapta un blocaj, sustin reprezentantii firmelor.
Mihai Ionita, director firma colectare selectiva,: „UE a insistat foarte mult pe colectarea selectiva si asta e un lucru foarte bun, dar nu a dezvoltat si partea de procesare a fabricilor.”
O mare parte din gunoiul reciclabil din Romania, dar si din alte state europene, se trimitea in China. Chinezii au inchis, insa, portile pentru gunoiul altora, asa ca multe tari, fara putere de procesare, s-au trezit, ca si noi, cu munti intregi de gunoaie.
Inainte, China colecta din Europa volume semnificative de deseu, volume care la momentul de fata raman blocate la nivel European, fapt pentru care, din pacate, la momentul actual ne indreptam spre un blocaj pe piata deseurilor reciclabile.
Potrivit ONG -urilor, cantitatea de deseuri ar scadea considerabil daca am refolosi cat mai multe materiale. O singura tona de hartie reciclata salveaza, de exemplu, 15 arbori de la taiere. Schimbarea mentalitatii ar trebui sa plece din scoala, la fel ca in Austria, unde gunoiul se colecteaza selectiv de 30 de ani.
Philippe Al Ghajari: „3725 copii chiar de la clasa 0 pana 12-a nu stiu din ce e realizat plasticul. Intrebarea mea capcana este ca plasticul se gaseste in mine, pe camp sau in copaci. Daca gasesc unul sau doi oameni pe clasa sa stie ca e realizat din petrol, sunt extrem de fericit.”
In lipsa unor masuri ferme, ne pasc amenzile. Avertismentele Uniunii Europene sunt clare: daca pana la sfarsitul anului Romania nu va pune la punct o infrastructura de colectare a deseurilor, tara va intra in procedura de infringement, iar sanctiunile se vor ridica la peste 200.000 de euro pe zi.
Autor: Stirileprotv.ro
Link sursa